Meedoen en erbij horen

Als jong kind hoorde ik er in mijn buurt niet bij. Mijn ouders vonden de buurt te ruw en te volks. Ze hielden mij op de plaats. Door de spijltjes van de poort zag ik kinderen in de brandgang spelen, hoorde ik hen lachen. 

Een leuker leven

Als enige uit mijn buurtje ging ik naar een deftig gymnasium. Nu was ik zelf te volks, althans zo voelde het. Weer een buitenbeentje. Pas tijdens mijn studententijd voelde ik me er helemaal bij horen. Dat begon met aardige mentoren en een mentorgroep waarin iedereen zoekend was. Aan zichzelf twijfelde. Maar ook vooruit kwam dankzij de steun en aandacht van anderen. De ene keer gaf je steun, de andere keer kreeg je steun. Een woord van troost, een aai over de bol, een enkele zoen. Zo heb ik geleerd dat je een buitenbeentje kunt zijn, maar ook dat er zich – met een beetje geluk – altijd kansen aandienen die je kunt grijpen om je leven leuker, gezelliger te maken.

Generaties verbinden

Door toeval kwam ik in het ouderenwerk terecht. Tot op de dag van vandaag ben ik daaraan verknocht. Ik spreek vaak ouderen die het gevoel hebben er niet bij te horen. Te oud voor dit, te oud voor dat. Daar kan ik me kwaad overmaken. Waarom worden mensen, alleen vanwege hun leeftijd, hun rimpels, hun vertraagde spreken en bewegen, niet meer voor vol aangezien? Het verlangen naar meedoen, erbij horen en van betekenis zijn kent toch geen leeftijdsgrens? Ouderen willen ertoe doen. De manier waarop verandert met het stijgen der jaren, maar het verlangen blijft. Mijn eerste boek voor sociale professionals heette Beeldvorming over ouder worden (Bohn Stafleu Van Loghum,1995). Het ging over de invloed van (vaak negatieve) beeldvorming over ouderen op de manier waarop zorgprofessionals met oudere cliënten omgaan. Het werd mijn eerste publicatie over inclusie, gemeenschapsvorming en contact tussen de generaties. Deze thema’s – actueler dan ooit – zijn nog altijd de rode draad in mijn werk. Het hoort allemaal bij mij!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *