Over ActivAge
Gemeenschapsvorming in onze ouder wordende samenleving
Gemeenschapsvorming in onze ouder wordende samenleving
Samen met opdrachtgevers en klanten werk ik aan nieuwe concepten voor community building (gemeenschapsvorming) in onze ouder wordende samenleving. Het gaat om thema’s als burgerinitiatief, maatschappelijke inzet, informele zorg, sociale wijkontwikkeling, nieuwe woonvormen en andere contexten voor ouderenparticipatie. Hoe bevorderen we dat mensen tot op de hoogste leeftijd kunnen meedoen en van betekenis zijn in de gemeenschap? Hoe voorkomen we sociaal isolement? Hoe maken we beter gebruik van de ‘zilveren kracht’ van senioren? En hoe bevorderen we alledaagse, praktische vormen van solidariteit tussen de generaties?
Een bijdrage leveren aan een samenleving die vergrijzing niet als probleem ziet maar als kans benadert
Waar ik warm voor loop is een bijdrage te mogen leveren aan een samenleving die vergrijzing niet als probleem ziet maar als kans benadert, die generaties en culturen verbindt, die positieve krachten bij jong en oud aanboort en die innovatie en sociaal ondernemerschap stimuleert. Wilt u met mij sparren over nieuwe projecten en samenwerking? Wilt u weten wat dit u kan opleveren? Bel mij, of neem contact met mij op via het contactformulier.
ActivAge werkt samen met de volgende netwerkpartners
De ActivAge Groep, opgericht in 2010 door Kees Penninx, is een creatieve adviseurskring met een unieke combinatie van kennis, disciplines en netwerken. Of het nu gaat om een onderzoeksopdracht, een adviestraject, een training, een schrijfklus of procesbegeleiding op locatie, wij bundelen onze krachten. Nieuwe en lopende opdrachten bekijken we graag van alle kanten. Dat brengt afgewogen perspectieven en werkzame oplossingen. We denken met u mee, stellen onze grote netwerken beschikbaar en helpen u in alle fasen van het project. Zo krijgt uw organisatie, uw initiatief of project de best denkbare resultaten. Als groep zorgen wij voor continuïteit, zodat ook grotere, complexe opdrachten bij ons in goede handen zijn. Wilt u verkennen wat samenwerking met ons toevoegt? Neem contact op met Kees Penninx. Bel of mail, of maak gebruik van het contactformulier.
Gerda Bultstra
Ik heb één kind. Zij is nu 20 jaar. Laatst zei ze: “Ik kan later flink aan de bak als jullie oud zijn.” “Hoezo?”, vroeg ik.
“Jij en papa zijn uit elkaar en hebben geen nieuwe partner of andere kinderen. Ik heb twee tantes en een oom zonder kinderen. Dat zijn dus vijf mensen in de bloedlijn. Met aangetrouwde ooms en tantes erbij, worden het al 7 mensen.” “Eh… ja…?”, zei ik.
“Ik zie toch al jaren hoe druk jullie zijn met jullie ouders en ook met sommige van jullie ooms en tantes. Met bezoekjes, met zorg, met administratie, met verhuizingen, met overleggen met elkaar.” “Eh… ja, dat klopt.”, zei ik.
“Jij en papa hebben allebei broers en zussen om de taken te verdelen. Maar ik mag dat straks allemaal in mijn eentje gaan doen voor zeven oude mensen. En die wonen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland en Utrecht. En ik in Groningen.” “Eh…”, zei ik.
“Ik denk dat ik maar goed contact hou met mijn drie nichtjes van mijn overleden tante. Wel jammer dat die in Duitsland wonen.”
Gijsbert-Willem Evers
Als welzijnswerker probeer ik verbindingen te maken tussen mensen onderling en tussen mensen en organisaties. Een deel van mijn werk houd ik mij bezig met individuele hulpvragen van inwoners. Dit kunnen vragen zijn op het gebied van zorg, welzijn, vrije tijd, wonen en arbeid. Daarnaast houd ik mij bezig met projecten al dan niet in samenwerking met andere organisaties. Deze projecten zijn voornamelijk gericht op meedoen, mobiliteit, wonen en inclusie.
De grote uitdaging vind ik het om in een steeds meer individualiserende samenleving op zoek te gaan naar gemeenschapszin. Ondanks de individualisering ben ik ervan overtuigd dat het merendeel van de mensen best iets voor een ander wil doen. Als welzijnswerker stimuleer en ondersteun ik deze uitwisseling tussen vraag en aanbod. Daarbij vind ik het belangrijk om juist ook de al bestaande mooie voorbeelden van gemeenschapszin te benoemen in de hoop dat dit andere inwoners inspireert en ook in beweging zet.
Anke Heijsman
Mijn interesse en werkervaring betreffen de innovaties in zorg en welzijn voor ouderen. De komende decennia zal de samenleving sterk veranderen door toename van het aantal ouderen en door toename van hun aandeel in de totale bevolking. Door de verdergaande vermaatschappelijking van de zorg zullen ouderen tegelijkertijd langer thuis wonen. Ik ben ik ervan overtuigd dat er steeds meer burgerinitiatieven zullen ontstaan om ouderen te ondersteunen in het zelf- en samenredzaam blijven in de eigen leefomgeving. Dat biedt uitdagingen voor nieuwe verbindingen en samenwerkingsvormen binnen wijken en buurten. Daar draag ik graag aan bij.
Kees Penninx
Mijn specialiteit is samen met partners in de praktijk ontwikkelen van nieuwe concepten en praktische toepassingen rond community building, burgerinitiatief, maatschappelijke inzet, informele zorg, wonen en participatie door en met ouderen. Werken vanuit de kracht van ouderen (empowerment) is mijn handelsmerk, evenals generaties verbinden. Ik werk het liefst co-productief: voor u én met u. Zo realiseert u effectieve en duurzame oplossingen voor complexe sociale vraagstukken in onze ouder wordende samenleving.
Roselinde van Ravestein
Vele jaren geleden deed ik vrijwilligerswerk in een verpleeghuis. Ik hielp mensen ‘s-avonds bij het eten. Met één vrouw maakte ik altijd een praatje. Zij werd daar heel blij van, haar kinderen deden dat niet meer. Wat me opviel: andere bewoners werden jaloers op de aandacht die zij kreeg. Toen ik goed keek zag ik dat die mensen de verbinding met de samenleving waren kwijtgeraakt. Ze hadden niet meer het gevoel ertoe te doen. Dat maakte indruk op mij en wekte mijn interesse in de ouder wordende mens. En dan vooral: hoe kan je voorkomen dat je de verbinding met de samenleving (en met jezelf als mens) kwijtraakt. Ik besloot tot een carrièreswitch en ben nu zelfstandig toegepast gerontoloog. Mijn specialisme is het ontwikkelen en bevorderen van preventieve programma’s die bijdragen aan het ‘verbonden blijven’ en ‘van betekenis zijn’ van de ouder wordende mens.
Alex Sievers
Ik zie het als onze taak om woningen te realiseren waar mensen echt graag wonen. Mooie en duurzame woningen in prettige wijken die daarnaast ook betaalbaar zijn. In mijn vakgebied van wonen en gebiedsontwikkeling hebben we eindelijk weer oog voor de mensen, bewoners. In het centraal stellen van de bewoners in ontwikkelingsprocessen en beheer focus ik dan ook op de ‘hoe’-vragen in de huizenmarkt zoals: hoe maken we ontwikkelingen haalbaar in tijden dat geld minder makkelijk beschikbaar is? Hoe realiseren we leefbaarheid en duurzaamheid? Hoe maken wij een buurt waar mensen gelukkig kunnen zijn? Hoe kunnen identiteitsrijke plekken mensen aanzetten iets te betekenen voor de samenleving? Ik neem vanuit die gedachte ook graag professionals mee op studiereis naar het buitenland.
Sabine Verkroost
Mijn kennis en ervaring ligt in het ondersteunen van mensen bij het gelukkig oud(er) worden in hun eigen thuis. Iets waar ik mijn hele leven al mee bezig ben en waar mijn hart naar uitgaat. Een fijn thuis, waar je herinneringen bewaart en je geborgen voelt, is belangrijk voor het gelukkig ouder worden. Ik werk graag mee aan initiatieven die bijdragen aan dat thuis zijn en thuis voelen. Juist als de jaren beginnen te tellen…
In dialoog kunnen we met elkaar ontdekken en verwonderen. Van elkaar leren hoe onze samenleving in elkaar steekt. En samen uitwerken hoe we met alle kennis en ervaringen kwetsbare mensen nog beter kunnen helpen in hun behoefte als het gaat om gelukkig ouder worden en hun thuis. Mensen die heel graag in de samenleving willen blijven staan, gezien en gehoord willen worden, ertoe willen doen. En daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken of een luisterend oor. Ook van u en mij.
Yvonne Witter
De ouder wordende mens loopt al sinds mijn studietijd (sociologie en sociale gerontologie) als rode draad door mijn leven. Zowel in mijn betaalde werk bij het Platform Zorgsaamwonen als in mijn onbetaalde activiteiten bij het tijdschrift Geron, bij het internationale netwerk oudere migranten Eniec en bij de Stichting Art Age (gericht op het stimuleren van hechte relaties tussen generaties en het debat over zorg voor elkaar). Ik ben bij de Active Age Groep betrokken omdat ik niets liever doe dan met andere bij ouderen(zorg) betrokkenen en gepassioneerden zinvolle activiteiten te ondernemen, kennis en ideeën uit te wisselen en verbindingen te leggen tussen mensen en organisaties. Soms vanuit het werk, soms vanuit de vrijwillige activiteiten. Dat is toch heerlijk?
De WijkMakers is een collectief dat bestaat uit Mick Loos, Victor de Kok en Kees Penninx. Wij combineren onze achtergrond in epidemiologie, filosofie en gemeenschapsvorming. Collectief de WijkMakers biedt een helpende hand bij het ontwikkelen van een samenhangende aanpak tegen eenzaamheid op lokaal niveau.
Kees Penninx is als expert community building verbonden aan het landelijke platform ZorgSaamWonen. Dit platform brengt mensen uit verschillende sectoren bij elkaar om op basis van de eigen professie, deskundigheid of uit belangstelling voor het onderwerp samen te werken en elkaar te helpen bij de opgaven in het vakgebied van wonen, zorg en welzijn. Het platform informeert vanuit drie hoofdthema’s: Omzien naar Elkaar, Vitaal Ouder Worden en Wonen en Woonomgeving. Het Platform organiseert jaarlijks een landelijk congres, excursies, ronde tafels, masterclasses en seminars. Ook brengt het platform digitale magazines en een nieuwsbrief uit.
ActivAge werkt voor